Máme doma morča

26.04.2011 22:22

 Skôr ako si donesiete morča domov, mali by ste mať pre neho už pripravený koterec, klietku alebo terárium. Pre jedno morča by mal byť veľký aspoň tak 60 x 30 cm, ale samozrejme čím väčšie, tým lepšie.

 

Podlaha sa najčastejšie pokrýva vrstvou hoblín, pod ktoré sa môžu dať noviny pre lepšie vsakovanie, ale lepšie je použiť na podstielku seno alebo buničinu. Ďalej pripravte misku s vodou (najlepšie ťažkou kameninové, aby ju morča neprevrhlo), môže byť aj napájačka, ktorá má tú výhodu, že vodu v nej si morča nemôže kontaminovať výkalmi. Tiež je dobré nachystať morčaťu kus vetvičky alebo drievka na obhrýzanie (najlepšie z ovocných stromov), aby si malo o čo obrusovať zuby. A nezabudnite ani na domček, stačí i strieška, kde by sa morča mohlo schovať a prípadne nocovať.

Keďže morčatá majú radi čisto, je potrebné im denne odstraňovať zvyšky potravy a aspoň raz týždenne vyčistiť celý koterec. Tiež nie je na škodu tak raz mesačne celý koterec poriadne dezinfikovať.

Kde umiestniť doma koterec:

Koterec (terárium) by mal byť umiestnený tak, aby pokiaľ je morča v byte, bolo blízko vás. Aby vás videlo alebo aspoň počulo. Morča je totiž veľmi spoločenské a ak je len jedno, potom by sa cítilo osamelé a bolo by nešťastné. Morča sa však nemusí chovať len v byte. Môže byť umiestnené aj vonku, pokiaľ má samozrejme dobre vybavený koterec. A to zabezpečený proti dažďu, aby mu tam nezatekalo, musí sa mať kde schovať proti priamemu slnku a vetru. Hovorí sa, že ak má morča dobre utesnený a zateplený koterec vydrží vonku aj cez zimu, ale pri mrazoch je potrebné mu trochu prikúriť.

Späť